d’agost 06, 2012

Quo vadis Sueca ?

Quo vadis, Sueca ?


El 15 de Juny de l'any passat escrivia al meu bloc l'article Quo vadis, Sueca ? on analitzava el resultat de les Eleccions Municipals i els pactes postelectorals a Sueca, i pel que ha passat als dos últims plens d'enguany crec que l'article cobra interès pel que he cregut oportú transcriure les conclusions a que arribava aleshores:




...Si no recorde malamente, durant les tres últimes Legislatures , el partit que més recolzament popular ha tingut no ha presidit la Corporació per haver-se pactat entre altres candidaturas de menor nombre de regidors equips de govern, deixant en l´oposició a la minoria-majoritària . Els pactes postelectorals  han resultat de vegades  difícils d´entendre perquè semblaven més obeïr a la voluntat  “d´impossiblitar l´accès al govern a  l´”altre/s” que a plantejaments d´eficàcia i afinitat ideològica dels “pactistes”. Actituts , o acords, que “ací” es consideraven correctes, més enllà de la “ratlla del terme” no quallaven per considerar-los “contra-natura” política i ideológicamente. Tot donava, i dona, peu a la interpretació que els pactes es recolzen més en motivacions, criteris i interessos personals, que en donar satisfacció a l'electorat i en la voluntad de solucionar els problemes reals de la societat suecana. I s´entra en una dinàmica que fa pensar en la “mercaderia” del vot.

En l´actual Corporació, s`ha constituït novament un “tripartit” de Govern, però aquest té unes peculiaritats que no han tingut els equips  (“bi” o “tripartit”)  que ens han governat anteriorment  des de l'inici de la Democràcia. I ho subratllaré:
                       
                        1.- Per primera vegada Presideix la Corporació un Alcalde del tripartit ,  cap de llista de la candidatura (GISPS)  amb menor recolzament electoralque  ( 2 regidors de 21 : no arriba al 10% del nombre total de concejals que hi ha a l´Ajuntament).

                        2.- Fis ara, a l´oposició havien quedat almenys tres grups, política i ideológicamente distanciats, que entre ells tenien entre 8 i 10 concejals, i resultava poc probable unificar criteris front a l´equip de govern, mentre que actualmente només hi ha un únic partit a l´oposició, el PP, fregant la majoria absoluta (10 concejals : la majoria està en 11), i que a més a més ha estat el partit que major recolzament electoral li ha donat l´electorat suecà, pel que cal la possiblitat d´exercir una oposició ferma i eficaç i no es d'extranyar que tard o d'hora es produeixca una moció de censura.

                        3.- Cap dels grups polítics del “tripartit” tenen poder  al Parlament Autonòmic, amb els problemas de gestió que això pot comportar, agreujats si e PSOE es rellevat del Govern Centra una vegada realitzades les Eleccions Generals que al més tardar es convocaran el proper mes de Març del 2012, i  potser  s´avancen  a la tardor d´enguany (2011)
           
                        4.- Des de l´òptica de l´esquerra, des d´on situe la meua anàlisi, no hi hauria que oblidar d´on procedéix política i ideològicamente l´actual Alcalde. Si no vaig errat fou membre d´AP, posteriorment afiliat al PP. Encara que  actualment estiga fora  del Partit cal recordar que  en la seua candidatura hi figuraven també ex-membres del PP, algún d´ells  havia actuat com portantveu a la Corporació de Sueca. Per aquesta procedència politica i ideològica no seria res d'extrany que , tard o d´hora, apraregueren contradiccions insalvables entre els grups i membres de l´equip de govern i esclatara el pacte o s´entrebancara la gestió municipal.

I una  última reflexió:  

                Ningú  qüestiona la legitimitat del “tripartit” perquè la Llei Electoral ho empara. És veritat. Però la mateixa LLei no impedeix deixar que siga la candidatura o Partit  amb més recolzament electoral qui s´encarregue de formar i presidir el  Govern Municipal. Tan lícit és una opció com l´altra. Quan el “tripartit” justifica la seua decissió afirmant que el que han pactat  representa la voluntat popular , hem de manifestar què potser  sí o potser no tinguen raó. Perquè ¿ de veritat creguem què cas d´haver tingut els electors suecans l possibilitat  d´elegir directament l´Alcalde s'hagués triat la persona que ha triat el “tripartit”? ¿ De veritat creguem que si haguessen pogut triar  si volien pactes o no, i si els volien, haguessin votat pel que tenim? Ens atorguem la interpretació de quina és  la seua voluntat però sense cap prova objectiva de que hem respectat la voluntat popular.  L´únic cert i incontrovertible  és el  resultat directe de les Eleccions . El que el Poble ha pogut triar, amb l´actual LLei Electoral, són exclussivament candidatures, amb pèls i senyals de persones  i ideologies  politiques , sabent que només qui encapçala la llista és candidat a Alcalde i han donat el suport que han donat a cadascuna de les llistes. Res més. La resta és subjectivisme, per no dir “oportunisme”.

          El ben cert és que l´esquerra , per açò o per allò, cada vegada és més testimonial. Els pactes postelectorals i els equips de Govern que han coformat, quelcom de responsabilitat hauran tingut en la pèrdua progressiva de representativitat municipal per part de l'esquerra des del 79 fins ara perquè "en cada bugada hm perdut un llençolet".

           No seria d'extranyar que novament estiguessem davant d'altra legislatura perduda.

           El temps dirà.


j.lloret s.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada