de juny 14, 2011

Quo vadis, Sueca ?

(I)



            Sueca és un cas poc corrent dintre del panorama polític valencià i espanyol.
            Des de les primeres Eleccions Municipals de la Democràcia (1979) fins les últimes (2011) se n´han convocat set més  i mai cap candidatura ha aconseguit majoria absoluta al Consistori (un mínim d´onze regidors del total de vint-i-ú) que li permetés governar  unlilateralment i aplicar llur programa.
            Cal afegir què, fora del 79 al 83, en què entre dos partits (PCE-PSOE, en el 79) i PCE més un regidor “tránsfuga” del PP (1983) tenien la majoria absoluta  per governar , en la resta de les convocatòries electorals s´ha tingut que recòrrer a la fòrmula del “tripartit”.
            Cal exceptuar d´aquesta afirmació  la legislatura de 1999-2003 en què governa un “bipartit” entre dues candidatures (quan realment n´eren tres)  , PP i EPI/BLOC , i   la Presidència recau en aquests últims tot i tenir menor representació (5 concejals EPI/BLOC per 8 del PP)  . Fora d´aquest pacte i de l´actual, recentment materialitzat, amb  “bipartit” o “tripartit” , l´ Alcalde que  s´elegia pertanyia a la candidatura “pactista” que  major recolzament electoral havia obtés.
Ara , no sols tenim de nou un “tripartit” (BLOC-PSOE – GISPM) sino què l´Alcalde es tria de la candidatura menys representativa de les tres (GISPM) i per primera vegada en la història de la Democràcia a Sueca coincideix què la candidatura del tripartit que menor nombre de regidors té (2 GISPM, 4 PSOE, 5 BLOC)   és també la que menys recolzament  li ha donat l´electorat suecà de totes les que tenen representació al Ple ( 10 PP-5 BLOC-4 PSOE – 2 GISPM).
 Altra peculiaritat que s´ha donat al nostre poble és què des del 79 fins ara han encapçalat el Govern Muncipal 7 Alcaldes distints (Lloret-Guillem-Guillem-Ferrer-Vera-Orti-Gil-Guillem-Gil-Baldoví-Campillo) . Dels set, un ha presidit la Corporació en tres legislaturas (Guillem) i un altre en dues (Gil). I si exceptuem el primer periode del Sr. Guillem (1980-1987) cap Alcalde ha presidit l´Ajuntament dues legislaturas seguides.
El que un Equip de Govern no haja tingut continuïtat més enllà de quatre anys (periode entre convocatòries electorals) explica la dificultat en poder definir i aplicar  un programa eficient i eficaç que permetés el  desenvolupament ordenat i progressiu de Sueca a tots els àmbits (urbanístic, cultural, dotació de serveis socials, polític, etc. ). I d´ahí l´endarreriment de  Sueca respecte a pobles del voltant, sense entrar a valorar la qualificació dels pòlítics que ens han governat.
           




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada