de juny 16, 2011

Quo vadis, Sueca ? (I): rectificació.

      Gràcies als comentaris rebuts per part de dos lectors rectifique un dels  paràgrafs del primer escrit per existir un error en  l´anàlisi.

            Sueca és un cas poc corrent dintre del panorama polític valencià i espanyol.
            Des de les primeres Eleccions Municipals de la Democràcia (1979) fins les últimes (2011) se n´han convocat set més  i mai cap candidatura ha aconseguit majoria absoluta al Consistori (un mínim d´onze regidors del total de vint-i-ú) que li permetés governar  unlilateralment i aplicar llur programa.
            Cal afegir què, fora del 79 al 83, en què entre dos partits (PCE-PSOE, en el 79) i PCE més un regidor “tránsfuga” del PP (1983) tenien la majoria absoluta  per governar , en la resta de les convocatòries electorals s´ha tingut que recòrrer a la fòrmula del “tripartit”.
             ( Rectificació):
            De totes les legislatures, i per tant de tots els pactes per governar, únicament les legislatures de  1999-20o3 i l´actual,  trenquen la tradició que  l´Alcaldia siga responsablitat del grup polític que  més recolzament electoral ha tingut de tots els que formen el Govern Muncipal  ( el pacte 1999-2003 es constitueix entre els 7 regidors del PP, 3 d´EPI/BLOC i 1 de PIPM, li s´atorga la Presidència de la Corporació a la coalicó EPI/BLOC). I ara, l´actual “tripartit” (BLOC-PSOE – GISPM) no sols  decideix que l´Alcaldia siga responsabilitat de la candidatura menys representativa del "tripartit"  (GISPM)  sinó què ,  per primera vegada en la història de la Democràcia a Sueca , també ho és la menys representaiva de totes les de la Corporació  (10 PP- 5 BLOC- 4 PSOE- 2 GISPM )
       Altra peculiaritat que s´ha donat al nostre poble és què des del 79 fins ara han encapçalat el Govern Muncipal 7 Alcaldes distints (Lloret-Guillem-Guillem-Ferrer-Vera-Orti-Gil-Guillem-Gil-Baldoví), sense contar qui comença ara: Campillo. Dels 7,  un ha presidit la Corporació en tres legislaturas (Guillem) i un altre en dues (Gil). I si exceptuem el primer periode del Sr. Guillem (1980-1987) cap Alcalde ha presidit l´Ajuntament dues legislaturas seguides.
El que un Equip de Govern no haja tingut continuïtat més enllà de quatre anys (periode entre convocatòries electorals) explica la dificultat en poder definir i aplicar  un programa eficient i eficaç que permetés el  desenvolupament ordenat i progressiu de Sueca a tots els àmbits (urbanístic, cultural, dotació de serveis socials, polític, etc. ). I d´ahí l´endarreriment de  Sueca respecte a pobles del voltant, sense entrar a valorar la qualificació dels pòlítics que ens han governat.
           




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada