de maig 28, 2011

Pacte postelectoral a Sueca

Per l´actualitat del tema, reprodueixc la part 3ª de les reflexions sobre la LLei Electoral que vaig penjar al meu blog el 25 d´Abril d´enguany. Estan penjades al blog també la 1ª i 2ª reflexió per si quelcom té interès en la lectura.

Eleccions muncipals: (III)   Parlant dels efectes negatius de la Ll.E. ( LLei Electoral )que desmotiven l´elector, fan desconfiar dels polítics i desacrediten  la  Democràcia , cal esmentar encara:

3.- Còm preveu la LLei l´elecció de l´ Alcalde ?:  l´elector, com ja hem comentat, no pot triar els candidats sinó que ha de votar la llista completa ( llistes tancades ), perquè en cas contrari  el vot serà declarat nul.  Tampoc pot elegir directament el candidat   a Alcalde, perquè la llei no ho permet.
Si alguna de les candidaturas té majoria absoluta de concejals en la Corporació  (per exemple: en el cas de Sueca 11 del total de 21 ), constituït l´Ajuntament , es dessignarà Alcalde qui encapçala la llista. Cap altra de les candidaturas amb representació en tindrà possibilitat. 
Si de les candidaturas amb representació ninguna ha aconseguit la majoria absoluta de concejals, li correspondrà l´Alcaldia qui encapçala  la llista més votada si, previament,  a ningún cap de llista – únics que poden optar-hi al càrreg --  li ha donat suport la majoria absoluta dels concejals.

 A què ens condueixen aquests aspectes de la Ll.E.? :

Qui encapçala la candidatura que ha obtés majoria absoluta de concejals és dessignat Alcalde d´acord amb la llei i potser no represente realment – encara que sí  legítimamente  –  la voluntat majoritària de l´electorat perquè aquest no ha tingut l´oportunitat d´elegir-lo directamente per al càrreg.  No podem saber, doncs, si el nombre de  vots emesos a la llista d´un Partit per a concejals coincidiria amb els que obtindria el candidat  elegit per a Alcalde mitjançant sufragi directe. L´elecció es fa, doncs,  indirectament per part dels regidors i pot o no coincidir amb el que haveren triat els propis electors. La discrepància ens pot dur al desencís per dubtar  que els concejals hagen interpretat correctament la voluntat col.lectiva.
Pitjor encara: si ninguna de les candidaturas té la majoria absoluta, la Ll.E. preveu què, si  en una primera votació  cap dels aspirants – primer de cada llista que no renúncie– obté el recolzament de la majoria absoluta de concejals de  l´Ajuntament, s´anomene Alcalde qui encapçala la de més regidors. Tindrem, aleshores, un President recolzat per una majoria relativa de la Corporació . Si l´Alcalde amb majoria absoluta ens plantejava el dubte de que pogués ser considerat representatiu – encara que sí legítim --  de la voluntat popular ¿ què pensar de qui ha estat elegit per majoria simple?  
  
Però com no hi ha res que no puga ser empitjorable, cap la possibilitat d´impedir-ho.  Com ? Mitjançant pactes entre candidaturas, amb la finalitat de presentar un candidat ( que sempre haurà d´ésser  cap de llista ) recolzat per dues o més què, juntes, sí que tenen majoria absoluta de concejals. S´entra, doncs, en una dinàmica de “compra-venda” de vots, d´”aliances”, de “pactes” , de “conveniències”, de “renúncies”, de “promeses”, de “compromisos”, etc., és a dir, l´elecció de l´Alcalde es converteix en pura i simple “mercaderia”. S´obliden  programes, promeses electorals, ideologies, i s´inicia el descrèdit. El vot d´un concejal, un únic  vot, pot ser decissiu i fer que l´Alcalde siga d´aquest o de l´altre Partit: aleshores, tenim un Alcalde “hipotecat”. Políticament “contra-natura” o “no contra-natura”, però d´una u altra manera no deixarà d´estar hipotecat.
 Però, encara hi ha possibilitat d´empitjorar. Ací, l´ “hipoteca”  és formalitza amb el partit antagònic;  allà,  amb una candidatura que no és  ni carn ni peix; en altra part es planteja  ,“demagògicamente o no” , que les “esquerres”  deuen recolzar la proposta d´un  candidat d´”esquerres” per a Alcalde , o de “dretes” per part de les “dretes” ; i  no massa lluny d´ací , “dretes i esquerres”, conjuntament, recolzen  un Alcalde de “dretes” o d´”esquerres” sense importar-los que altres llistes d “esquerres”, o de “dretes” , queden fora de l´Equip de Govern, quedant-se a l´oposició. La sensació que te l´electorat, per culpa de la diversitat i disparitat de pactes “desideologitzats”, és la de que s´ha manipulat la seua voluntat i pensa que l´únic que´ls importa, als polítics, és manar al preu que siga, i treu la conclusió què tots els polítics són iguals,  que aquesta democràcia  no funciona, i què, per tant,  ¿de què li ha servit votar ?. Hem plantat la llavor per al descrédit dels  polítics i de la política. Creguem què la LLei Electoral, vigent des del 79, necessita urgentment un canvi profund  i moltes altres coses ademés d´ella, per supost o no hi haurà forma d´acabart amb la "mercaderia" del vot postelectoral que contribueix al desprestigi de la democràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada