de febrer 06, 2011

La Biblioteca NO PARA

Escrit aparegut al bloc del taurò

 divendres 4 de febrer de 2011

analfabetisme arquitectònic a Sueca


(vos adjunte l´article que he escrit i que el diari Levante va a publicar este cap de setmana):

Són tants els motius i les raons que ens empenta a escriure este article que és realment complicat el saber per on començar. Això sol passar, tens moltes coses a dir però que fer-ho clar, sense botiges, no és torna fàcil. I és que estes línies pretenen denunciar el que, al mateix temps, és un cas d´analfabetisme arquitectònic, de capricis infantils i cars en èpoques de retalls, de solidaritat gremial amb un company arquitecte... I és que tot junt està passant, a Sueca, en el cas de la construcció de la nova Biblioteca Suecana.

Per a qui no el conexia, dir que el projecte de la biblioteca, realitzat sobre l´històric Molí Fariner i dissenyat per Jaume Lloret , era una bona proposta. I ho raonarem: era un projecte innovador en la manera en la que l´arquitecte tractava els materials usats. Estava ben pensat de cara a les orientacions intentant la sostenibilitat de l´edifici. Fugia de l´arquitectura espectable i no era pretenciós, entenent que la millor part del projecte, el molí, ja va ser construït fa un grapat d´anys. Era funcional, acomplint estrictamente el programa de necessitats. Proposava una ampliació amb molt bon criteri, diferenciant l´ampliació de l´edifici històric per no trastocar les proporcions d´este, tal i com indica la Carta d´Atenes sobre restauració i conservació.

Per totes eixes raons, considerem que estàvem davant d´un bon projecte. De bona arquitectura. O millor, estem. Perquè l´edifici encara està ahí. Encara que no han estat suficients perquè Joan Baldoví –i qui l´assessore- decidisca que l´obra, prácticamente acabada, s´ha de tombar. Un autèntic disbarat i un desficaci, però així és.

La barbaritat es torna indefensable al saber que el projecte va ser aprovat per l´Ajuntament de Sueca, i els seus tècnics, fa molts anys. Durant estos anys l´obra s´ha anat executant sense problemes i és ara, quan ja està acabada quan es vol enderrocar gran part d´ella. Al voltant de 200.000€ s´emportaran els contenidors dels enderrocs. Des del nostre parer, el tema no té desperdici.

Els que signem este article, arquitectes, arquitectes tècnics de professió i estudiants d´arquitectura, ens hem vist obligats a denunciar el fet. I ens vegem autoritzats per a fer-ho. Tècnicament i moral. No volem, i no podem, romandre muts devant el cas. El nostre compromís cívic amb l´arquitectura no ens ho permet. I li demanem a l´alcalde de Sueca que reconsidere la seua decisió. Altrament, passarà a engrossir la llarga i trista llista de dirigents polítics que han passat a la història per eliminar edificis, barris i ciutats senceres quan no ho deurien d´haver fet...

1 reflexions:


moco ha dit...
Esplèndit el comentari. Pel que m´afecta sentimentalment: gràcies a tots el sotasignants. Ja sabeu què: 1.-"no se hizo la miel para la boca del asno" 2.- ens ho recordava el gran poeta i home Don A.Machado: "l´españolito desprecia cuanto ignora" 3.- quan d´atrevida sol ser la ignorància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada